Wandelseizoen Historische Vereniging Schiedam van start

De Historische Vereniging Schiedam verzorgt van april tot en met oktober twee keer per maand een leerzame wandeling langs gebouwen en objecten in het stadscentrum en Kethel. Ten opzichte van 2018 is het programma flink uitgebreid: er zijn dit jaar maar liefst veertien wandelingen langs vijf verschillende routes. Bovendien is het nu ook mogelijk om een wandeling op maat aan te vragen.

Elke eerste zondag van de maand voert de wandeling door het centrum van Schiedam; elke derde zondag wordt er door Kethel gelopen. De Schiedamse stadswandeling heeft twee varianten. De wandeling Langs de Vesten begint bij de Ooievaarsbrug en volgt de grenzen van de stad zoals Jacob de Gheyn die in 1598 in kaart heeft gebracht. De Zwart Nazareth-wandeling begint bij de Korenbeurs en neemt de deelnemers mee naar het rijke Schiedamse jeneververleden.

Dorpsboerderijen, Bijdorp en polders van Kethel
In Kethel kent de wandeling drie versies. Bij ‘t Oude Raedthuys aan de Schiedamseweg 26 begint de Dorpswandeling Kethel. Die gaat langs dorpsboerderijen, negoties en bewoners van de rond 1900 nog zelfstandige gemeente Kethel. De tweede wandeling is de Wandeling Bijdorp. Deze vertelt het verhaal van Bijdorp en de vroegere watermolens. Startpunt is de Schiedamseweg 198 ter hoogte van het wijkbord van Bijdorp. Tot slot is er de Polderwandeling St. Jacobus, die begint bij de St. Jacobuskerk. Deze wandeling is alleen geschikt voor mensen die goed ter been zijn.

Wandeling op maat
Nieuw in 2019 is de mogelijkheid om een wandeling op maat te maken. De Historische Vereniging Schiedam denkt graag mee over een leuk uitstapje voor families, vrienden, collega’s, verenigingen of ander gezelschappen. De vergoeding die hiervoor wordt gevraagd, is bescheiden en hangt af van de omvang van het gezelschap.

Volledig programma wandelingen 2019
De eerste wandeling van het seizoen, Langs de Vesten, is op zondag 7 april. Alle wandelingen vertrekken om 14.00 uur vanaf de genoemde locaties. Voor deelname wordt een kleine bijdrage gevraagd: 2 euro voor leden van de Historische Vereniging Schiedam, 5 euro voor niet-leden. Vooraf aanmelden bij Nico de Vries wordt op prijs gesteld. Dit kan via vrie2023@planet.nl, waar mensen ook terecht kunnen met vragen over de wandeling op maat.

April
7 april Langs De Vesten – vertrek vanaf de Ooievaarsbrug
21 april Dorpswandeling Kethel – vertrek vanaf ‘t Oude Raedthuys Schiedamseweg 26

Mei
5 mei Zwart Nazareth – vertrek vanaf de Korenbeurs
19 mei Wandeling Bijdorp – vertrek vanaf Schiedamseweg 198 − wijkbord Bijdorp

Juni
2 juni Langs De Vesten – vertrek vanaf de Ooievaarsbrug
16 juni Dorpswandeling Kethel – vertrek vanaf ‘t Oude Raedthuys Schiedamseweg 26

Juli
7 juli Zwart Nazareth – vertrek vanaf de Korenbeurs
21 juli Polderwandeling incl. St. Jacobuskerk – vertrek vanaf de Kerkweg 51 (St.Jacobuskerk)

Augustus

4 aug Langs De Vesten – vertrek vanaf de Ooievaarsbrug
18 aug Wandeling Bijdorp – vertrek vanaf Schiedamseweg 198 − wijkbord Bijdorp

September
1 sept Zwart Nazareth – vertrek vanaf de Korenbeurs
15 sept Geen Wandeling i.v.m. Open Monumenten Dagen

Oktober
6 oktober Langs De Vesten – vertrek vanaf de Ooievaarsbrug
20 oktober Polderwandeling incl. St. Jacobuskerk – vertrek vanaf de Kerkweg 51 (St.Jacobuskerk)

Adrie Broeren-Rip (links vooraan)  weet (bijna) alles van Kethel. De Dorpswandelaars staan hier stil bij de Verspeek-pomp.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *